Vattenresistant läsplatta med IPX7 eller IPX8: hur väl skyddad är din enhet?

2022 suoidnemánnu 28

Kan du föreställa dig en sommar utan en drömsemester någonstans nära vattnet? Eller utan en bra bok? Till glädje för alla som älskar att läsa utomhus är tre nuvarande PocketBook-modeller skyddade från vattenpåverkan enligt IPX8-standarden: PocketBook Touch HD 3, PocketBook InkPad 3 Pro och PocketBook Era.

Men vad ligger bakom dessa "IPX8" bokstäver och siffror, är en läsplatta verkligen kapabel att dyka in i ett bad eller en pool, och varför är det inte den bästa idén att simma med en läsplatta i havet? Svaren på detta och många andra frågor väntar på dig i vår artikel!

IP-skyddsstandard – vad är de och vad skyddar de din enhet från?

IP eller Ingress Protection är en internationell standard för att skydda din enhet från fasta partiklar och vätskor. Med andra ord visar den hur skyddad din läsplatta är från damm, smuts och vatten.

De två första bokstäverna IP följs av ytterligare två tecken: siffror eller bokstaven X. Till exempel IP20 eller IPX8.

  • Den första siffran (0-6) indikerar skyddsnivån mot fasta partiklar.
  • Den andra siffran (0-9) indikerar skyddsnivån mot vatten.
  • Om siffran ersätts med bokstaven X betyder det att enheten inte har testats för motståndskraft mot damm eller vatten.

Som du kan se är allt ganska enkelt! Till exempel, om enhetens skyddsnivå är IP20 betyder det att den inte är rädd för fasta partiklar som är större än 12,5 mm, men den är inte skyddad från vatten. Om tillverkarna rapporterar skydd enligt IPX8-standard betyder det att enheten är vattentät, men tester för att skydda den mot smuts och damm har inte utförts.

Du kan lära dig mer om innebörden av varje siffra i IP-koden på hemsidan för International Electrotechnical Commission. https://www.iec.ch/ip-ratings

IPX7 och IPX8 - vad är skillnaden?

Som du kan se finns det massor av IP-skyddsvarianter, men låt oss ta en titt på de två som är de mest relevanta för läsplattor – IPX7 och IPX8.

Båda koderna indikerar läsplattans vattenresistans: enheten kommer att tåla nedsänkning i sötvatten och ändå ge dig glädjen av bekväm och säker läsning. Den enda skillnaden mellan IPX7 och IPX8 är nedsänkningsdjupet och den tid enheten kan tillbringa under vattnet.

  • En enhet med IPX7-skydd tål nedsänkning i sötvatten till ett djup av 1 meter i upp till 30 minuter.
  • En enhet med IPX8-skydd kan hantera nedsänkning i sötvatten till ett djup på över 1 meter och i mer än 30 minuter. Det finns inga tydliga siffror här så som i IPX7 så varje tillverkare kan själva bestämma den maximala nedsänkningsnivån. Huvudsaken är att den måste vara djupare än 1 meter. Det betyder att inte alla IPX8-skyddade enheter kan visa exakt samma nivå av vattenresistans. PocketBook läsplattor med IPX8-skydd tål nedsänkning i sötvatten till ett djup av 2 meter i upp till 60 minuter.

Är det okej att sänka en vattentät läsplatta i havet?

Om du planerar att kombinera dykning till havs med undervattensläsning denna sommaren så har vi inte de bästa nyheterna för dig. Eventuellt skydd mot flytande vätskor enligt IP-standarden gäller endast färskvatten utan skadliga föroreningar och salter. Med andra ord, ingen tillverkare garanterar att en vattentät läsplatta fungerar helt efter en nedsänkning i havsvatten.

Varför är en vattentät läsplatta en bra idé?

Har du någonsin varit ute i kraftigt regn med en klassisk bok i papper? Eller tappat en i vattnet när du badade? Om så är fallet vet du att du inte kommer kunna läsa på ett tag, eller till och med behöva köpa en ny bok. Den vattentäta PocketBook läsplattan kan överleva även ett kraftigt skyfall, nedsänkning i badet eller en närmare bekantskap med en flaska vatten som av misstag öppnats i din väska.

Om du så gillar att läsa hemma, i naturen, på resor eller på semester, rekommenderar vi att du väljer en av de vattentäta PocketBook-enheterna som även efter att ha fallit i vattnet inte kommer att lämna dig utan din favoritroman.

Gå tillbaka
Aa HD